Will it travel?

Det ser ut til å bli en trend. Men vi er fortsatt bare i januar og det kan jo fortsatt være et nyttårsforsett som etterhvert faller i fisk. Akkurat som treningsambisjonene. Varer det derimot er det interessant. Jeg snakker om shoppestoppen som stadig flere sier de skal ha. Klær og stæsj er billig, og det er så lett så lett, å bare ta med noe hjem. Igjen. Og igjen. På nett og i blader leser vi om sesongenes må-ha, og siden alle andre har det, så uniformerer vi oss vi også. I den kuleste jakka. De trendy skoene. De riktige accessoarene. Og som toppen over i’en, de rette duppedittene, om de nå har epler eller ikke i logoen. Trender snurrer fortere og fortere og vi henger ivrig på.

Men alle trender får en mottrend. Kanskje er det dette som nå skjer?
Jenny Skavland skal avstå fra shopping i et halvt år (og har gitt ut bok om omsøm av gamle klær). En jentegjeng på fire har satt som mål å ikke shoppe i løpet av 2013 i det hele tatt, og stadig flere henger seg på. Bra – hvis diskusjonen om forbruk kommer på agendaen, og får folk til å tenke på hva de faktisk drasser med seg hjem i handleposene sine.

For hvor mange sko trenger vi egentlig? Og vil vi virkelig bruke den siste blusen vi handlet på impuls eller vil den bli liggende i skapet med prislappen på? Hva er galt med høstjakka fra ifjor, trenger vi virkelig en ny i år selv om den har ”feil” farge?

Jeg leser mange blogger og jeg får helt vondt når jeg ser forbruket mange har. Akkurat som jeg blir helt matt av å lese enkelte glossy magasiners tåredryppende historier fra den 3.verden mens de på neste side lister opp sesongens varer du bare MÅ løpe og kjøpe! Det blir så platt. Salgsplakater skriker mot oss, og strategiske produktplasseringer sniker seg inn på nye arenaer. Og det er ikke bare klær og sko, men…det meste!

Trenger vi alt dette? Trenger vi like mye som sidemannen?

Jeg håper at trenden varer en stund. Ikke nødvendigvis en full shoppestopp (som jo får følger for butikkene og deres ansatte), men at vi ser at vi kan klare oss med mindre, og likevel ha det bra. At vi lærer oss å sette mer pris på de tingene vi kjøper, og tenker langsiktig med tanke på kvalitet. Jeg håper at Skappelgenserens strikketrend strekker seg såpass, at alle de som bestilte garn og pinner vil fortsette på nye strikkeprosjekter, og med det få et mindre bruk og kast-forhold til det de har laget. Nettopp fordi de har lagt tid og energi på det.

Selv har jeg ikke annonsert noe shoppestopp for 2013. Jeg har ganske lavt forbruk, mye på grunn av en annen faktor; for selv om jeg shopper litt klær og sko innimellom selv, er spørsmålet jeg nå må stille meg: Will it travel?
Jeg skal på langtur i en bil, og jeg har tenkt til å bli borte en god stund. Det sier seg selv da at jeg ikke kan drasse med meg en svær garderobe av tekstiler. Det må begrense seg til praktiske klær i forhold til temperatur og værforhold, og klærne må tåle å reise.

travel

Med dette i bakhodet blir det ikke så mye shopping. Og det er veldig greit. Ved første øyekast ser jeg jo mye kult i butikkene, og jeg har sett flere plagg jeg i utgangspunktet kunne tenkt meg, men de ville ikke vare så lenge på denne turen. For når man ser nærmere på kvaliteten, er det lett å henge plagget tilbake. Det vil ikke puste bra nok, det vil miste formen, det vil slites for fort eller det vil nuppe seg og bli stygt. Jeg kan ikke forsvare å kjøpe det. Og penger spart betyr mer penger til turen. 🙂

I høst var vi en jentegjeng som hadde bytteparty. I en gedigen kleshaug fant alle noe de ville ha. Sko, vesker, skjerf og smykker fikk nye eiere. Det jeg syntes var gøy var at jeg fant spesifikke type plagg som jeg hadde gått en stund og tenkt på, og flere av de andre jentene sier det samme. Anbefales!

Jeg håper shoppestoppere fullfører og ikke tar igjen alle innestengte shoppingabstinenser 1. januar 2014 i en eneste stor handleorgie. Jeg håper folk finner verdi i å bytte og låne istedet. Og jeg håper symaskiner og strikkepinner får gå varme. Jeg har tatt opp pinnene selv og lærer meg å strikke sokker. Det kan komme godt med på turen. For meg selv og andre. 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s